Tarihçe

Sağlık Bilimleri Üniversitesi 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 27 Mart 2015 tarih 6639 sayılı Kanun gereğince kurulan sağlık temalı ilk devlet üniversitesidir. Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi  bünyesinde 27 Mart  2015 tarih 6639 sayılı Kanun gereğince İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesinde kurulmuştur.  24 Haziran 2019 tarihli ve 1157 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Fakülte ismine “Hamidiye” ifadesi eklenmiştir.

Ülkemizde fakülte olarak kurulan ilk hemşirelik okulu olan Hamidiye Hemşirelik Fakültesi, 2016–2017 Eğitim Öğretim Yılında 6’sı yabancı uyruklu toplam 69 öğrenci ile lisans düzeyinde, 2 öğrenci ile lisansüstü düzeyde eğitime başlamıştır. Hamidiye Hemşirelik Fakültesi’ne 2017-2023 tarihleri arasında toplam 538 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Fakülte bünyesinde 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında yabancı uyruklu öğrencilerin kabul edildiği Uluslararası Hemşirelik Programı açılmıştır. Hamidiye Hemşirelik Fakültesi Uluslararası Hemşirelik Programına 2018-2022 tarihleri arasında toplam 135 öğrenci kayıt yaptırmıştır. 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında ilk mezunlarını veren Hamidiye Hemşirelik Fakültesi, günümüze kadar Hemşirelik Programından 341, Uluslararası Hemşirelik Programından 22 olmak üzere toplam 363 mezun vermiştir.

Fakülte bünyesinde Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelik Esasları, Hemşirelik Öğretimi, Hemşirelikte Yönetim, İç Hastalıkları Hemşireliği, Onkoloji Hemşireliği ve Psikiyatri Hemşireliği olmak üzere on ana bilim dalı bulunmaktadır. Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı bünyesinde açılan Lisansüstü eğitimde 11 Doktora, 11 Tezli Yüksek Lisans ve 1 Tezsiz Yüksek Lisans olmak üzere toplam 23 program Hamidiye Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Lisansüstü programlardan günümüze kadar toplamda 15 Doktora, 66 Tezli Yüksek Lisans olmak üzere toplam 81 öğrenci mezun olmuştur.

Gerçekleştirilen tüm bu eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra Fakültemiz öğretim elemanlarının katkısıyla 2019 yılında yayın hayatına başlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi günümüzde TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, Asos İndeks, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, DOAJ, Index Copernicus ve EBSCO-CINAHL Ultimate dizinlerinde indekslenmektedir.

Hemşirelik lisans eğitiminin kalitesini artırmayı ve sürekli geliştirmeyi amaç edinen Hamidiye Hemşirelik Fakültesi, 2022 yılında Hemşirelik Lisans Eğitim Programı için ulusal düzeyde akreditasyon başvurusunda bulunmuş, Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) tarafından 07.04.2023-30.09.2028 tarihleri arasında beş yıl süreyle akredite edilmiştir. Hamidiye Hemşirelik Fakültesi, hemşirelik bölümünde devlet üniversiteleri arasından ilk başvurusunda beş yıllık akreditasyon belgesi almaya hak kazanan ilk fakülte olmuştur. Fakültemiz, diploma ve transkript belgelerinde eğitimde kalite güvence süreçlerinin etkin yürütüldüğünü gösteren, Avrupa bölgesinde tanınırlığa sahip Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunu 06.12.2023 tarihinde almaya hak kazanmıştır.