Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Simülasyon Laboratuvarı Öğrenci Rehberi

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

HAMİDİYE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ

Sevgili Öğrenciler;
 
Hemşirelikte simülasyonun kullanımı ile gerçeğe en yakın klinik durumlar yaratılarak, öğrencinin bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilerin simülasyon ve beceri geliştirmeye yönelik uygulamalarında eleştirel düşünme, klinik muhakeme yapabilme ve hemşirelik uygulamaları için gerekli diğer becerileri en iyi şekilde kazanmaları beklenmektedir. Öğrencilerimizin bu süreçte azami yarar sağlaması, simülasyon ve beceri laboratuvarlarımızın etkin bir şekilde kullanılabilmesi için aşağıda listelenen kurallara uygun davranması zorunludur.
 
Kurallar
 
1. Öğrenci, ders kapsamında yer alan laboratuvar çalışmalarına ilgili öğretim elemanlarının rehberliğinde aktif olarak katılır ve sorumluluk alır.
2. Laboratuvar çalışmaları önceden belirlenen tarih ve saatler arasında yapılır. Tarih ve saat değişiklikleri ilgili öğretim elemanları tarafından öğrencilere duyurulur.
3. Öğrenci, öğretim elemanları tarafından laboratuvarın durumuna göre belirlenecek zaman planlamasına uymakla yükümlüdür.
4. Öğrencilerin laboratuvar uygulamalarının tamamına katılması esastır. Ancak, öğrenci geçerli bir nedenle ve ilgili öğretim elemanının onayı ile laboratuvar derslerinin en fazla % 20’sine katılmayabilir. Laboratuvar uygulamasına gelemeyeceğini uygulama öncesi ilgili öğretim elemanına bildirmek öğrencinin sorumluluğundadır.
5. Öğrenci, sorumlu öğretim elemanları tarafından istenilen laboratuvar çalışmalarına ilişkin formları, raporları veya ödevleri istenilen zamanda, eksiksiz teslim eder.
6. Öğrencilerin simülasyon laboratuvarlarında gerçek bir klinikteymiş gibi hareket etmeleri gerekmektedir.
7. Öğrencilerin simülasyon laboratuvarlarında fakülte yönetimi tarafından belirlenen bir forma giymeleri ve kimlik takmaları zorunludur. Aynı şekilde öğrencilerin kıyafetlerini ve ayakkabılarını klinik uygulamalara uygun olarak seçmesi gerekmektedir.
8. Öğrenciler laboratuvara girmeden önce fazla eşyalarını koridorda bulunan kilitli dolaplara yerleştirmelidir. Ancak öğrenciler cüzdan gibi kıymetli eşyalarını yanlarına almalıdır.
9. Öğrenci laboratuvar uygulamaları için gerekli olan teorik derslere önceden çalışarak gelmelidir.
10. Öğrencilerin uygulamalar için gerekli olan ve öğretim elemanı tarafından önceden bildirilecek olan steteskop, ışık kaynağı, hesap makinası gibi araçları kendilerinin temin etmesi ve uygulamada hazır bulundurması gerekmektedir.
11. Tüm uygulamalarda simülasyon maketlerine gerçek bir hasta gibi davranılmalı ve saygı gösterilmelidir.
12. Kliniklerde olduğu gibi simülasyon uygulamalarından önce ve sonra eller uygun teknikle yıkanmalıdır. Maketler ile uygulama yapılırken eldiven kullanılmalıdır.
13. Öğrencilerin senaryo gerektirmedikçe laboratuvardaki yatak ve tekerlekli sandalyelere oturması ve yatması yasaktır.
14. Laboratuvarlar uygulamalarında diğer kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde davranılmalıdır. Laboratuvar ortamında, koridorlarda ve salonda gürültü yapılmamalıdır.
15. Laboratuvarlara kesinlikle herhangi bir yiyecek ya da içecek getirilmemelidir.
16. Laboratuvarlardaki bilgisayarların ders çalışma ya da benzeri diğer kişisel amaçlar için kullanımı yasaktır. Bu bilgisayarlardan yalnızca simülasyon uygulamalarına yönelik olarak yararlanılacaktır.
17. Öğrencilerin laboratuvardaki görsel ya da video kayıt cihazlarına dokunması ve kullanması yasaktır.
18. Laboratuvarların kapılarının kapalı tutulmasına özen gösterilmelidir.
19. Öğrencilerin uygulamalar sırasında laboratuvar malzemelerini ve maketleri zarar vermeyecek şekilde kullanmaları gerekmektedir. Herhangi bir kötü kullanım, ilgili öğretim elemanına bildirilmelidir.
20. Maketler yataklarından başka bir yere taşınmamalıdır.
21. Uygulamaların bitiminde laboratuvarlar düzenli ve tertipli olarak bırakılmalıdır. Maketlerin yatakları düzeltilmeli, yemek masası ve yanındaki diğer eşyalar uygun şekilde yerinde bırakılmalıdır. Tüm sarf malzemeleri alındıkları kutu, çekmece ve dolaplara geri konulmalıdır. Kirlenen malzemeler yıkanıp kurulanarak yerlerine bırakılmalıdır. Kirli nevresim takımları kirli kutularına bırakılmalıdır, ortamda herhangi bir çöp olmamalıdır.
22. Laboratuvarlardaki sarf malzemeleri tekrar kullanılabilecektir. Bu nedenle uygun şekilde tekrar yerlerine yerleştirilmelidir.
23. Herhangi bir laboratuvar malzemesinin, araç ya da gerecinin laboratuvar dışına çıkarılması ve laboratuvardaki donanımın yerlerinin değiştirilmesi yasaktır.
24. Laboratuvarlarda uygulamalar esnasında öğrenciler tarafından görüntü ve ses kaydı alınması ve bunların internet ve benzeri ortamlarda yayımlanması yasaktır.
25. Öğrenci laboratuvar alanlarında cep telefonunu kapalı tutar ya da sessiz konuma getirir.
26. Uygulama sonrasında tıbbi atıklar hastane ortamındaymış gibi ortamdan uzaklaştırılmalı, iğne, bistüri gibi delici, kesici malzemeler uzaklaştırılmasında kazalardan korunma önlemlerine dikkat edilmelidir.
27. Uygulamalar esnasında ve sonrasında laboratuvardaki tekerlekli ekipmanların tekerlekleri daima kilitli tutulmalıdır.
28. Öğrenciler uygulamalar sırasında vücut mekaniklerine uygun davranmalı, tek başına maketleri taşıma ya da ağır kaldırma gibi davranışlardan kaçınmalıdır.
29. Laboratuvarlarda yalnızca kurşun kalem kullanılmasına izin verilecektir. Tükenmez kalem, mürekkepli kalem kullanımı yasaktır.
30. Maketler üzerinde betadin ve benzeri her türlü boyayıcı solüsyonun kullanılması yasaktır.
31. Öğrenci laboratuvar alanlarında eğitimcileri, arkadaşları ve diğer çalışanlar ile uygun, uyumlu, saygılı bir iletişim kurar ve sürdürür.
32. Diğer öğrencilerin uygulamalarında kendilerini kötü hissedebilecekleri küçük düşürücü, alaycı ya da yanlış anlaşılabilecek sözlü ya da sözsüz (beden dili gibi) olumsuz davranışlardan kaçınılmalıdır. Geribildirimler arkadaşlarının öğrenmesine katkı sağlayacak şekilde, destekleyici, yapıcı ve olumlu olmalıdır.
33. Herhangi bir engeli ya da hastalığı nedeniyle ilave düzenlemeye gereksinim duyan öğrenci önceden uygulamadan sorumlu öğretim elemanına bilgi vermelidir.
34. Simülasyon senaryoları yalnız eğitim amaçlı kullanılacaktır, herhangi bir şekilde basımı ve dağıtımı yasaktır.
 
TEŞEKKÜRLER