Tanıtım
Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı; bireyin, ailenin ve toplumun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için fiziksel, ruhsal, duygusal, sosyal ve spritüel öğeleriyle bir arada ve dengede olmasını, ruh sağlığının korunmasını, bozulduğunda tedavisi ve ruh hastalıklarının yol açtığı yeti yitimlerinin önlenmesi ve rehabilitasyonunu konu alan bir bilim alanıdır. Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı hemşirelik öğrencilerine bu bakış açısı ile ruh sağlığını koruma, geliştirme, hasta bireyin bakımı ve rehabilitasyonunu sağlama becerilerini kazandırma da önemli bir rol üstlenmektedir.
Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında bulunan Kişilerarası İlişkiler, Bağımlılık, Stres Yönetimi, Psikodrama ve Psikiyatri Hemşireliği, Interpersonal Relationships, Coping with Stress, Addiction, Psychiatric Nursing dersleri Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.
Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda, Psikiyatri Hemşireliği I/II, Psikoanalitik Kuramlar, Psikiyatri Hemşireliği Bakım Modelleri, Psikiyatrik Hastalıklarda Özbakım Becerilerinin Geliştirilmesi, Psikiyatri Hemşireliğinde İleri Konular I/II/III/IV, Psikososyal Rehabilitasyon dersleri Ana Bilim Dalımız öğretim üyeleri sorumluluğunda verilmektedir. Psikiyatri Hemşireliği lisansüstü programlarında halen eğitimini devam ettiren 2 Doktora 2 Yüksek Lisans öğrencisi bulunmaktadır.
Tarihçemiz
Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, lisansüstü eğitim programları ise Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında 1968 yılında yüksek lisans ve 1972 yılında doktora programları olarak başlatılmıştır. Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27 Kasım 1990 tarihli kararı doğrultusunda hemşirelikte lisans düzeyinde oluşturulan diğer ana bilim dalları ile birlikte kurulmuştur.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almış, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında öğrencileri ile buluşarak hemşirelikte lisans ve lisansüstü eğitimine başlamıştır. Doç. Dr. Elvan Emine ATA Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı'nın ilk başkanıdır.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında “Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programı”, 15 Mayıs 2019 tarihli toplantı kararı ile de “Psikiyatri Hemşireliği Doktora Programı” açılmıştır.
Akademik Kadromuz
Arş. Gör. MERVE SARITAŞ
Öğr. Gör. MERVE MURAT
Eğitim Faaliyetlerimiz
Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından "Psikiyatri Hemşireliği", "Kişilerarası İlişkiler", "Stres Yönetimi", "Psikososyal Bakım”, “Bağımlılık", "Psikodrama" dersleri yürütülmektedir.
Derslerin veriliş şekli genellikle anlatım, grup tartışmaları, klinik uygulama, rol oynama/dramatize etme, rapor hazırlama ve sunma, örnek olgu incelemesi, beyin fırtınası, video ve film gösterisi, ev ödevi, önerilen kaynakları ve kitapları okuma, vaka sunumu ve tartışması şeklinde olmaktadır.
Eğitim Amaç ve Hedefleri
Bu dersler ile öğrencinin birey, aile ve toplumun ruh sağlığını koruma, geliştirme ve hastalık hallerinde iyileşme sürecinde uygun hemşirelik bakımı vermesi amaçlanmaktadır.
Hedefler: Program sonunda öğrencilerin aşağıdaki hedefleri gerçekleştirmesi beklenmektedir.
• Psikiyatri hemşirelerinin felsefesini, amaç ve hedeflerini, işlevlerini, mesleksel standartlarını ve yetkilerini bilmek,
• Psikiyatri hemşireliği ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri izlemek,
• Birey, aile ve toplumun ruh sağlığını koruma, geliştirme ve hastalık hallerinde iyileşme sürecini hızlandırmak için hemşirelik bakımı planlamak, uygulamak ve değerlendirmek,
• Ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklar ile ilgili yapılan ulusal ve uluslararası araştırmaları okumaları beklenmektedir.
Çalışma Konularımız
• Adli psikiyatri hemşireliği,
• Bağımlılık ve kötüye kullanma,
• Çocuk ve ergen ruh sağlığı hemşireliği,
• Geropsikiyatri hemşireliği,
• Konsültasyon-liyezon psikiyatri hemşireliği,
• Psikiyatri hemşireliği uygulamalarında etik konular,
• Psikiyatri hemşireliğinde bireysel ve grup psikoterapileri,
• Psikiyatrik hastalıklarda tedavi yöntemleri,
• Ruh sağlığı politikaları,
• Toplum ruh sağlığı hemşireliği.
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul
+90 216 346 36 36
+90 216 346 36 40
info@sbu.edu.tr