Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı, günümüzde önemli bir sağlık problemi olan kanserden korunmada, erken tanı, tedavi, rehabilitasyon ve palyasyon aşamalarında, bakım ihtiyacı olan birey ve ailesine çok yönlü bakım sağlayan onkoloji hemşirelerinin eğitimi için temel bilgi oluşturur. Bu özelliği nedeniyle onkoloji hemşireliği alanı, temel tıp, fen, sosyal ve davranış bilimlerinin ilke ve yöntemlerinden yararlanarak onkoloji hemşireliğine özgü temel bilgi, beceri ve davranışların geliştirilmesinde öncüdür.

Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında bulunan Onkoloji Hemşireliği, Palyatif Bakım, Oncology Nursing ve Palliative Care dersleri Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.

Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda, Onkoloji Hemşireliği-I/II, Onkoloji’de Semptom Yönetimi, Palyatif Bakım, Kanserden Korunma ve Rehabilitasyon, Onkoloji’de Evde Bakım, Literatür Tarama ve Makale Değerlendirme, Onkoloji Hemşireliğinde İleri Konular I/II/III/IV, Onkoloji’de Teşhis, Semptom ve Hastalık Yönetimi, Kanser Epidemiyolojisi dersleri Ana Bilim Dalımız öğretim üyeleri sorumluluğunda verilmektedir. Onkoloji Hemşireliği lisansüstü programında halen eğitimini devam ettiren 1 Yüksek Lisans, 8 Doktora öğrencisi bulunmaktadır.

Tarihçemiz

Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, lisansüstü eğitim programları ise Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında 1968 yılında yüksek lisans ve 1972 yılında doktora programları olarak başlatılmıştır. Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı, ilk olarak 1999 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun onayı ile kurulmuştur

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almış, 2018–2019 eğitim-öğretim yılında öğrencileri ile buluşarak hemşirelikte lisans eğitimine başlamıştır. Doç. Dr. Elif DÖNMEZ Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nın ilk başkanıdır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 25 Temmuz 2019 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında “Onkoloji Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” ve “Onkoloji Hemşireliği Doktora Programı” açılmıştır.

 

Akademik Kadromuz

Eğitim Faaliyetlerimiz

Onkoloji Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından; lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde onkoloji hemşireliği alanı ile ilgili dersler yürütülmektedir. 

Bu dersler ile öğrencilerin; mesleki etik kurallardan ödün vermeyen, holistik bakım ilkeleri doğrultusunda onkoloji hastasının ve ailesinin gereksinimlerini karşılayan, konusunda üst düzey bilgi ve mesleki donanıma sahip, entellektüel bir dünya görüşü olan, araştırma ve gelişime açık, kanserli hastaya en etkili bakımı sağlamada kanıt temelli hemşirelik stratejilerini entegre edebilen, ekip çalışmasına uyumlu ve iletişim becerisi yüksek hemşireler olması amaçlanmaktadır.

Program sonunda öğrencilerin aşağıdaki hedefleri gerçekleştirmesi beklenmektedir:

• Onkoloji hemşireliğinin felsefesini, amaç ve hedeflerini, işlevlerini, mesleksel standartlarını ve yetkilerini bilmek.
• Onkoloji hemşireliği ile ilgili ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeleri takip ederek araştırma ve uygulama alanlarında kullanmak.
• Kanserden korunma, erken tanı, tedavi, rehabilitasyon ve palyasyon aşamalarında, hemşirelik bakımını planlamak, uygulamak ve değerlendirmek.
• Birey ve aileye, uygulanması planlanan tedavilerin potansiyel yan etkilerine ilişkin eğitim planı yapmak, uygulamak ve değerlendirmek.
• Kanser tanı ve tedavisi uygulanan ünitelerin risklerini değerlendirmek ve standartlara uygun önlemler almak.

Çalışma Konularımız

 

• Kanserli Hastanın Bakımı ve Rehabilitasyonu
• Kanserden Korunma ve Erken Tanı
• Kanserde Semptom Yönetimi
• Kanserli Hasta ve Ailesinin Eğitimi
• Kanser Tedavi ve Bakımında Kullanılan Teknolojik Yenilikler
• Hasta ve Yakınlarının Karşılanmamış İhtiyaçlarının Belirlenmesi
• Onkolojide Akılcı İlaç Uygulamaları
• Kök Hücre Nakli Hemşireliği
• Kemoterapi/Radyoterapi Uygulamalarında Güvenlik Önlemleri
• Psikoonkoloji
• Palyatif Bakım
• Kanserde Uygulanan Alternatif Tıp Yöntemleri
• Kanser Kayıtcılığı

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul

+90 216 346 36 36

+90 216 346 36 40

 

info@sbu.edu.tr