Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı; öğrencilerin çalışma yaşamına dönük olarak uygulayıcı, eğitici, araştırıcı birer birey olarak hazırlanmalarının yanı sıra, günümüzün çağdaş hemşirelik anlayışı doğrultusunda sağlık bakım kurumlarının, sağlık bakım hizmetlerinin ve özel olarak da hemşirelik hizmetlerinin yönetimi ile ilişkili rollere aday olarak yetiştirilmesinde ve yetkinleştirilmesinde başat sorumluluk sahibi alandır. Öğrencilerin kamu ve özel sektöre özgü olarak sağlık hizmetlerinin işleyişini, ilgili mevzuatı tanımaları ve öğrenmeleri de ana bilim dalı bünyesinde verilen dersler aracılığı ile sağlanmaktadır. Ayrıca ülkenin, toplumun ve hemşirelerin gereksinimlerini dikkate alarak sağlık ve hemşirelik hizmetleri ile ilgili politikaları etkilemeye, belirlemeye, sahadaki yönetsel uygulamaların ve hizmet sunumunun iyileştirilmesine yönelik bilimsel araştırmaların yürütülmesinden de birinci derecede Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı sorumludur.


Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında verilmekte olan Hemşirelikte Yönetim, Girişimcilik I/II, Eleştirel Düşünme, Management in Nursing, Entrepreneurship I/II ve Critical Thinking dersleri Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.

Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda ise, Sağlık Politikalarına Giriş, Sağlık Politikaları, Hemşirelik Araştırmalarında Temel Bilgisayar Uygulamaları, Hemşirelik Araştırmalarında İleri Bilgisayar Uygulamaları, Sağlık ve Hemşirelik Hizmetlerinde Kalite ve Akreditasyon, Hemşirelikte Yönetim İleri Konular I/ II/ III/ IV, Hemşirelikte Yönetim I/ II dersleri de Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir. Hemşirelikte Yönetim lisansüstü eğitim programlarında halen eğitimine devam eden 4 Doktora, 1 Yüksek Lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Tarihçemiz

Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, yüksek lisans eğitimi 1968 yılında ve doktora eğitimi de 1972 yılında Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında başlatılmıştır. Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27 Kasım 1990 tarihli kararı doğrultusunda hemşirelikte lisans düzeyinde oluşturulan diğer ana bilim dalları ile birlikte kurulmuştur.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almıştır. 2017–2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nın Bahar Dönemi’nden itibaren lisans ve lisansüstü programlarda sorumluluğu alınan dersler yürütülmeye başlanmıştır. Doç. Dr. Arzu Kader HARMANCI SEREN Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı’nın ilk başkanıdır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında “Hemşirelikte Yönetim Yüksek Lisans Programı”, 13 Şubat 2019 tarihli toplantı kararı ile de “Hemşirelikte Yönetim Doktora Programı” açılmıştır.

 

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi HANİFE TİRYAKİ ŞEN
Dr. Öğr. Üyesi HANİFE TİRYAKİ ŞEN
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi AYŞE TOSUN
Dr. Öğr. Üyesi AYŞE TOSUN

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı tarafından Hemşirelikte Yönetim, Hemşirelikte Liderlik, Yönetimde Temel Kavram ve Kuramlar, Örgütsel İletişim, Hemşirelik Bakımı, Sunumu ve Organizasyonları, Değişim Yönetim İnsan Kaynakları Yönetimi, Hemşirelikte İnsan Gücü Planlaması, Liderlik, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık ve Hemşirelikle İlgili Yasal Düzenlemeler dersleri yürütülmektedir. Aynı zamanda alanında uzman ve akademisyen hemşireler yetiştirmek amacıyla lisansüstü eğitimine başlanmıştır.

Eğitim Amaç ve Hedefleri

Amaç: Hemşirelik ve sağlık hizmetini yönetecek, birincil, ikincil ya da üçüncül bakımda üst ve orta düzey hemşire yönetici rollerini üstlenecek, profesyonel hemşirelik değerleri ve etik ilkelere bağlı, kendi öz yönetimini yapan, hemşirelik hizmetlerinde farklılık yaratabilen, değişimin öncüsü lider yönetici hemşire potansiyeline sahip hemşireler yetiştirmektir.

Hedefler: Program sonunda öğrenciler aşağıdaki hedefleri gerçekleştirecektir;
• Hastane ve hemşirelik hizmetleri organizasyon yapılarını, organizasyon ilkeleri doğrultusunda yorumlamak,
• Yönetsel sorunlarda bilimsel sorun çözme yaklaşımını kullanmak,
• Sağlık hizmetleri ile ilgili yasa, mevzuat ve yönetmeliklerin günün koşullarına uygunluğunu tartışmak,
• Bir organizasyona liderlik etmek için gereken nitelik ve becerileri açıklamak,
• Toplam kalite yönetimi benzeri uygulamalarda değişim öncülüğü yapmak.

Çalışma Konularımız

 

• Hemşirelikte yönetim
• İnsan kaynakları yönetimi
• Hemşirelik yönetimi ve organizasyonu
• Sağlık politikaları
• Hemşirelikte liderlik

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul

+90 216 346 36 36

+90 216 346 36 40

 

info@sbu.edu.tr