Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı; hemşirelik eğitimi içerisinde öğrencilere sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler kapsamında, sağlıklı / hasta birey ve toplumu beraber ele alarak bütüncül bir bakış kazandırmayı amaçlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Halk Sağlığı Hemşireliği: birey, aile ve toplum sağlığını yükseltmek, fizik ve sosyal çevreyi olumlu hale getirmek, toplumu hastalık ve sakatlıklardan korumak için çalışan, halk sağlığı ve sosyal yardımı kapsayan hemşirelikte özel bir dal olarak tanımlanmaktadır.

Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında bulunan Epidemiyoloji, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Araştırma, Epidemiology, Public Health Nursing, Research in Nursing dersleri Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.

Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda, Halk Sağlığı Hemşireliği-I/II, Sağlığın Geliştirilmesi ve Sağlık Eğitimi dersleri Ana Bilim Dalımız öğretim üyeleri sorumluluğunda verilmektedir. Halk Sağlığı Hemşireliği lisansüstü programında halen eğitimini devam ettiren 5 Doktora 6 Yüksek Lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Tarihçemiz

Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, lisansüstü eğitim programları ise Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında 1968 yılında yüksek lisans ve 1972 yılında doktora programları olarak başlatılmıştır. Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27 Kasım 1990 tarihli kararı doğrultusunda hemşirelikte lisans düzeyinde oluşturulan diğer ana bilim dalları ile birlikte kurulmuştur.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almış, 2017–2018 eğitim-öğretim yılında öğrencileri ile buluşarak hemşirelikte lisans ve lisansüstü eğitimine başlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi Merve KOLCU Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nın başkanıdır

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı altında “Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” ve “Halk Sağlığı Hemşireliği Doktora Programıaçılmıştır.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi MERVE KOLCU
Dr. Öğr. Üyesi MERVE KOLCU
Başkan

Eğitim Faaliyetlerimiz

Eğitim Faaliyetlerimiz

Halk Sağlı Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından "Halk Sağlığı Hemşireliği", "Hemşirelikte Araştırma", "Epidemiyoloji" derslerinin yanı sıra seçmeli dersler kapsamında "Evde Bakım", "Okul Hemşireliği" dersleri yürütülmektedir.

Eğitim Amaç ve Hedefleri

Amaç: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı; ülke gereksinimleri doğrultusunda holistik yaklaşımla bakım verebilen, birey, aile ve toplumun öz bakım sorumluluğunu geliştirebilen, sağlık bakımının geliştirilmesi, sürdürülmesi ve korunmasında sorun çözme yaklaşımını benimseyebilen ve uygulayan, yaratıcı, eleştirel düşünen ve bunu ifade edebilen, bireysel ve mesleki gelişiminde öğrenmenin sürekliliğine inanan, bilimsel araştırma yapabilen ve kazandığı bilgi ve becerileri halk sağlığı alanında uygulayabilen profesyonel hemşireler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Hedefler: Program sonunda öğrencilerin aşağıdaki belirtilen hedefleri gerçekleştirmesi planlanmaktadır;

• İntrauterin yaşamdan ölüme kadar olan yaşam döngüsünde birey, aile ve toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek, fiziki ve sosyal çevreyi olumlu hale getirmek için stratejiler oluşturmak ve politik süreçlere katılmak,
• Risk gruplarına yönelik koruyucu hizmet vermek,
• Hastalık halinde evde bakım hizmeti vermek ve öğretmek,
• Gerektiğinde tıbbi bakıma destek vermek ve tedaviyi yürütmek,
• Birey ve ailelere sağlık danışmanlığı yapmak,
• Topluma planlı olarak sağlık eğitimi vermek,
• Çalıştığı kurumda sağlık ekibi ve kurum yetkilileri ile iş birliği kurarak, hemşirelik hizmetlerini planlamak, yürütmek ve değerlendirmek,
• Erken tanı taramaları, periyodik muayeneler, epidemiyolojik araştırmalar gibi çalışmalarda görev almak,
• Halk sağlığı hemşirelerinin görev alanları olan evde bakım, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması, toplum ruh sağlığı, iş sağlığı, okul sağlığı, ceza ve tutukevi hemşireliği ile aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, sosyal hizmet kurumları ve diğer çalışma alanlarında hemşirelerin rol ve işlevlerini destekleyerek halk sağlığı hemşireliği ve uzmanlığının gelişimi için çalışmalar yapmak,
• Kurumca planlanan toplum araştırmalarına katılmak.
 

Çalışma Konularımız

 

• Evde bakım
• Okul sağlığı
• Yaşlı sağlığı
• İş ve işci sağlığı
• Çevre sağlığı
• Aile sağlığı

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi,
Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye / Üsküdar

+90 216 346 36 36

90 216 346 36 40