Tanıtım

Genel Bilgiler

Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı (1994) ile IV. Dünya Kadın Konferansı (1995) sonunda oluşturulan eylem programlarında, kadının güçlendirilmesinin hem bir amaç hem de insanlığın yaşam standardının yükseltilmesinde bir araç olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle kadınların ulaşabilir en yüksek standartda fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olmaları gerektiği önemle vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı; temel sağlık hizmetlerinin sunumunda kadın merkezli bütünsel bir yaklaşım sağlayan, birey, aile, toplumun gerçek ve potansiyel sağlık sorunlarının değerlendirilmesi, tanı ve tedavisinin sağlanmasında alanına özgü bilgi, beceri ve donanım gerektiren dinamik,  özel bir alandır.

Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında bulunan Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Üreme Sağlığı ve Women Health and Diseases Nursing ve Reproductive Health dersleri Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.

Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda, Aile Planlaması ve Danışmanlığı, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği-I/II, Jinekolojik Onkoloji Hemşireliği, İnfertilite Hemşireliği, Cinsellik ve Cinsel Sağlık, Jinekoloji Hemşireliği, İleri İnfertilite Hemşireliği, İleri Ürojinekoloji Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliğinde İleri Konular I/II, Perinatoloji Hemşireliği I/II ve Seminer dersleri Ana Bilim Dalımız öğretim üyeleri sorumluluğunda verilmektedir. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği lisansüstü programlarında halen eğitimini devam ettiren 6 Doktora, 1 Yüksek Lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Tarihçemiz

Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, lisansüstü eğitim programları ise Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında 1968 yılında yüksek lisans ve 1972 yılında doktora programları olarak başlatılmıştır. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27 Kasım 1990 tarihli kararı doğrultusunda hemşirelikte lisans düzeyinde oluşturulan diğer ana bilim dalları ile birlikte kurulmuştur.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almış, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında öğrencileri ile buluşarak hemşirelikte lisans ve lisansüstü eğitimine başlamıştır. Doç. Dr. Melike DİŞSİZ Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı'nın ilk başkanıdır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında “Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” ve “Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programı” açılmıştır.

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. MELİKE DİŞSİZ
Dr. Öğr. Üyesi ASİBE ÖZKAN
Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA ACAR

Eğitim Faaliyetlerimiz

Doğum ve Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı fakültemiz lisans programında "Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği”, "Kadın Sağlığı I-II", "Cinsel Sağlık I-II", "Doğurganlığın Düzenlenmesi I-II" derslerinin yürütülmesi planlanmıştır.
Aynı zamanda alanında uzman ve akademisyen hemşireler yetiştirmek amacıyla lisansüstü eğitimlerine başlanmıştır.

Eğitim Amaç ve Hedefleri;

Amaç: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği rollerini kavramış, kadını etik değerler, ailesi ve yaşadığı toplum içersin de bir bütün olarak ele alan, fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığın korunması, geliştirilmesinde, kadın sağlığını etkileyen ve sağlığın yeniden optimal düzeye ulaştırılması gereken durumlarda kazandığı bilgi ve becerileri uygulama alanına aktarabilen profesyonel hemşireler yetiştirmektir.

Hedefler: Program sonunda öğrenciler aşağıdaki hedefleri gerçekleştirecektir;

• Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliğinin rolünü ve önemini kavrayabilmek,
• Kadını, aile ve çevre ile bir bütün halinde ele alabilmek,
• İnsan üremesine ilişkin gerekli bilgileri kazanabilmek,
• Toplumda kadının ve ailenin sağlığını korumak ve geliştirmek için gerekli bilgileri kullanabilmek,
• Kadının gelişimsel dönemlerine özgü sağlık problemlerini tanıyıp uygun hemşirelik rollerini kullanabilmek,
• Kadının sağlığını etkileyen sorunları tanımlayabilmek, en uygun hemşirelik bakımını verebilmek için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmak,
• Yenidoğanın bakım gereksinimlerini tanıyarak bunların karşılanmasında gerekli becerileri kazanabilmek,
• Uygulama alanlarında bireye ve aileye kadın sağlığı alanında sağlık eğitimi yapabilmek,
• Hemşirelik değerleri ve etik ilkelere uygun bireyselleştirilmiş bakım sağlamak,
• Toplumsal duyarlılık bilinci içinde sektörler arası iş birliği ile proje ve etkinlikler yürütebilmek,
• Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği konularında yeni gelişmeleri izleme, araştırma ve incelemenin önemini kavrayabilmek.

Çalışma Konularımız

• Üreme sağlığı
• Cinsel sağlık
• Ürojinekoloji
• İnfertilite
• Perinatoloji hemşireliği
• Menapoz
• Jinekolojik onkoloji
• Toplumsal cinsiyet
• Kadın sağlığını etkileyen sosyo-kültürel faktörler
• Kadın sağlığına yönelik kanıta dayalı uygulamalar
• Kadın ve liderlik

Etkinlikler-Sunulan Hizmetler

• Lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim aktiviteleri,
• Hemşirelik mesleği ve kadın sağlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışmalar,
farklı kurum ve kuruluşlarla birlikte proje çalışmaları,
• Süreli bilimsel yayınlarda danışmanlık, hakemlik ve editörlük,
• Bilimsel toplantılarda bilimsel ve düzenleme kurul üyelikleri,
• Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına danışmanlık.

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi