Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı; evrensel çocuk hakları ve profesyonel hemşirelik rolleri doğrultusunda, çocukların aile ve toplum içinde her yönden sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, hastalıklardan korunması ve sağlığın en üst düzeyine çıkarılması; hastalık durumunda tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonunun sağlanmasını hedefleyen alanına özgü bilgi, beceri ve donanım gerektiren dinamik, özel bir alandır.


Fakültemiz Hemşirelik ve Uluslararası Hemşirelik lisans programlarında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Yenidoğan Hemşireliği, Sağlık ve Kültür, Child Health and Disease Nursing, Neonatal Nursing ve Health and Culture dersleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı tarafından yürütülmektedir.


Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği-I/II, Büyüme ve Gelişme, Çocukta Sağlığın Değerlendirilmesi, Çocukluk Döneminde İzlem ve Bakım, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliğinde İleri Konular I/II/III/IV, Çocuk Hakları, Çocuk ve Oyun, Yenidoğan Hemşireliği-I/II dersleri Ana Bilim Dalımız öğretim üyeleri sorumluluğunda verilmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği lisansüstü programında halen eğitimini devam ettiren 3 Doktora 5 Yüksek Lisans öğrencisi bulunmaktadır.

Tarihçemiz

Ülkemizde hemşirelikte lisans eğitim programları ilk kez 1955 yılında, lisansüstü eğitim programları ise Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında 1968 yılında yüksek lisans ve 1972 yılında doktora programları olarak başlatılmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27 Kasım 1990 tarihli kararı doğrultusunda hemşirelikte lisans düzeyinde oluşturulan diğer ana bilim dalları ile birlikte kurulmuştur.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, 27 Mart 2015 tarihli 6639 sayılı Kanunla İstanbul'da kurulması ile birlikte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı da bu tarihten itibaren fakülte bünyesinde yerini almış, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında öğrencileri ile buluşarak hemşirelikte lisans ve lisansüstü eğitimine başlamıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Rabiye GÜNEY Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı'nın ilk başkanı olup, Mayıs 2020 tarihinden itibaren bu görevi Dr. Öğr. Üyesi Eda AKTAŞ; Şubat 2023 itibari ile ise Doç. Dr. Burcu AYKANAT GİRGİN sürdürmektedir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli toplantı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Hemşirelik Ana Bilim Dalı altında “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” ve “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programı” açılmıştır.

 

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. BURCU AYKANAT GİRGİN
Doç. Dr. BURCU AYKANAT GİRGİN
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi DERYA KILINÇ
Dr. Öğr. Üyesi DERYA KILINÇ
Dr. Öğr. Üyesi EDA AKTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi EDA AKTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi RABİYE GÜNEY
Dr. Öğr. Üyesi RABİYE GÜNEY

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Fakültemiz lisans programında yer alan "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği" dersi Ana Bilim Dalımızın sorumluluğundadır. Ayrıca "Sağlık ve Kültür I-II" dersleri Ana Bilim Dalımız tarafından fakültemizin diğer Ana Bilim dalları ile işbirliği içerisinde yürütmektedir.

Lisansüstü düzeyde, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Bilimleri Ana Bilim Dalı bünyesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında yüksek lisans ve doktora programları açılmış bulunmaktadır.

Öğrencilerin teorik bilgiyi beceriye dönüştürmesinde önemli yeri olan Fakültemize ait "Hemşirelik Simülasyon Laboratuvarı", Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği uygulamalarında gereksinim duyulan ve son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri kapsayan bir donanıma sahiptir.

Eğitim Amaç ve Hedefleri

Amaç: Sağlık bakımının her aşamasında sağlıklı/hasta çocuğun ve ailesinin bakım gereksinimlerini profesyonel hemşirelik rollerini kullanarak bütüncül bir yaklaşımla karşılayabilecek düzeyde bilimsel bilgiyi ve becerileri kazandırmak.

Hedefler: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği dersi kapsamında aşağıdaki hedefler gerçekleştirecektir;

• İyilik halinden hastalığa; doğumdan ergenliğe kadar çocuğun bakımı anlayışını yansıtan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ile ilgili kavram ve ilkeleri anlamak,
• Primer, sekonder ve tersiyer düzeyde, farklı yaş gruplarından çocuklara ve ailelerine bakım veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hemşiresinin rolünü tanımlamak,
• Çocukta sağlık değerlendirilmesi kapsamında, doğumdan ergenliğe çocuğun büyüme ve gelişmesini tartışmak,
• Hemşirelik süreci çerçevesi içinde; sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın yeniden kazanılması amacıyla çocukların ve ailelerinin değerlendirilmesinde ve bakımında kullanılan farklı hemşirelik yaklaşımlarını tanımlamak,
• Sağlık sorunu olan yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlerin hemşirelik bakım planını hazırlamak,
• Pediatrik ilaç uygulama ilkelerini bilmek, güvenli ilaç dozlarını hesaplayabilmek ve çocuğun gelişimsel düzeyine uygun şekilde ilaç uygulamalarını yapabilmek,
• Çocuk ve aile ile etkileşimde terapötik iletişim tekniklerini kullanabilmek, çocuklar için gelişimsel olarak uygun eğitim yöntemlerini kullanmak ve onlar için güvenli bir çevre oluşturmak,
• Bebek ve çocuk ölüm hızlarının azaltılması için alınması gereken önlemleri tartışmak.
 

Çalışma Konularımız

 

• Yenidoğan yoğun bakım hemşireliği
• Çocuk yoğun bakım hemşireliği
• Organ transplantasyonlarında bakım
• Kronik hastalıklarda psikososyal bakım
• Çocuk yaşamı hizmetleri
• Çocuk ve oyun
• Sanatla tedavi
• Çocuk sağlığı politikaları
• Çocuk ve kültür
• Çocuk hemşireliğinde öğretim
• Çocuk hemşireliğinde simülasyon
• Eğitimde drama
• Ekibe dayalı öğrenme
 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul

+90 216 346 36 36

+90 216 346 36 40

 

info@sbu.edu.tr